A „jó lesz még valamire” nem működik

A „jó lesz még valamire” nem működik – gyűjtögetés helyett válaszd a ruhagyűjtő konténert és a hulladékudvart!

Ha legközelebb édesanyád, nagymamád, dédnagymamád hangoztatja, hogy nincs szüksége semmire, mert „így is, nézd meg, fiam, annyira tele van a kétajtós szekrény, hogy be sem lehet csukni”, menj oda, és nézd meg, ugyan mivel van tele az a szekrény, ha a mama sosem költ semmire! Bár ezt valószínűleg látatlanban megmondod…

Gyűjtögetők raktára

A legtöbbünk anyukájának a szekrénye ugyanazt nyögi:

 • elsárgult ágyneműk
 • régi, napszívta nejlon függönyök
 • elhasznált törülközők
 • a régen elhunyt papa öltönyei és a komplett ruhatára
 • kihízott és divatjamúlt kabátok
 • összeszáradt lábbelik
 • falvédők
 • hagyatékból átmentett lakástextília
 • a nála landolt, kinőtt gyerekruhák (bizony, Te vitted oda).

Felesleges porfogók

A túlterhelt vállfák jajgatnak a molyette bundák súlya alatt, a felső polcon a tornyosuló kalapok mellett gyűrődnek a horgolt, ódivatú csipketerítők. A szekrény aljában néhány pufi szatyor évtizedek óta várja a sorsát: fonálgurigák, kimaradt textilanyag-végek, félig lebontott pulóverek, megvarrásra váró szoknya-féleség gyűrődik bennük. Táskányi lyukas zokni tekeredik a kupac mélyén, jó lesz rongyszőnyegnek.

De sosem lesz jó. Mert sosem készül el, mint ahogy sosem készül el a megmaradt textilvégekből a kisnadrág, a fonálból a gyerekpulcsi, a kisablakra elegendő csipkefüggöny, az asztalterítőből szabható konyharuha. Felesleges gyűjtögetni, raktározni.

Mit tegyél?

 1. Győzd meg a mamát, hogy azzal csak jót tesz a Földnek, ha mindettől megszabadul!
  Az összegyűjtött ruha egy része bel-és külföldi értékesítés során találhat gazdára, vagyis újrahasználatra kerül. Másik része textilipari alapanyag, géprongy, illetve textilapríték formájában újrahasznosulhat, illetve energetikai hasznosítás útján töltheti be új küldetését. Tehát kevesebb a környezetszennyezés.
 2. Válogassátok át a szekrény tartalmát, és vigyétek el közösen a lakóhelyéhez legközelebbi ruhagyűjtő konténerhez!
 3. Ott egy laza mozdulattal mindent zúdítsatok bele a konténerbe! A textíliákat tehetitek táskába, de ömlesztve is mehet.
 4. A hulladékudvarokban is átveszik a ruhát, cipőt és mindent, ami háztartási textíliának számít, még a plüssjátékokat is. Az sem baj, ha szakadtan viszed.

Itt a segítség!

Tudd, hogy Magyarországon a Textrade Kft. havonta 3000 tonna, és évente több mint 35.000 tonna ruhát dolgoz fel.
Az általuk összegyűjtött textília 99%- ban új életet kezdhet: 55% újrahasználatra alkalmas használt ruha, 14% ipari géptörlőrongy, 10% újrahasznosított textilipari alapanyag formájában, 20% csak energetikai hasznosításra alkalmas és csupán 1% végzi hulladéklerakóban.

Legyél te is az összefogás része!