Kérdések a használt ruhák visszagyűjtésével és hasznosításával kapcsolatban

A www.ruhagyujtes.hu oldalon megtalálható a lista.

A Textrade Kft. székesfehérvári telephelyére, ahol feldolgozás után visszakerül a körforgásba.

Igen, erősen szennyezett pl.: olaj textiliát nem, mert veszélyes hulladéknak minősül.

Kérjük hívja a konténer oldalán található SOS telefonszámot, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a ruhagyujtes.hu oldalon.

Javasoljuk, a zacskóban történő elhelyezést, de ömlesztve is bedobható.

Kérjük, hívja a konténer oldalán található SOS telefonszámot és kollégáink a helyszínre mennek. A kollégák az Ön jelenlétében kinyitják a konténert és megkeresik az értéktárgyat.

Igen.

Igen.

Igen.

55% újrahasználatra alkalmas használtruha

14% ipari géptörlőrongy

10% újrahasznosított textilipari alapanyag

20% energetikai hasznosítás

1% hulladék

A Textrade Kft. egy forprofit hulladék gyűjtéssel, előkezeléssel és hasznosítással foglalkozó cég.  Jelenleg a MOHU által kihelyezett konténerekből megbízás alapján intézményi szolgáltatóként gyűjti Magyarországon a textíliát és gondoskodik a megfelelő feldolgozásról. A rászorulók ellátásáról karitatív szervezetek gondoskodnak.

Az újrahasználatra nem alkalmas textíliák újrahasznosításra kerülnek, ipari géptörlőrongy, textilipari alapanyag, energetikai hasznosításra alkalmas apríték készül.  1% alatti mennyiség kerül lerakásra.

2027-ig a kihelyezett konténerek száma el fogja érni a 6000 darabot.

www.ruhagyujtes.hu oldalon megtalálható a konténerek listája.

Alkalomszerűen helyenként fordul elő, a teljes mennyiséghez viszonyítva minimális.

Időszakosan és bizonyos helyeken előfordul, de nem általános. A konténerek megfelelő felügyeletű helyen való elhelyezéssel csökkentjük a fosztogatásokat.

A konténereket úgy tervezték, hogy a használatuk biztonságos legyen a rendeltetésszerű használat során.

oldalon megtalálható a lista a kihelyezett konténerekről.

Ruhaneműk, cipők, kiegészítők, lakástextil, plüss, játék. Sérült, hibás textíliákat is el lehet helyezni a konténerekben. Erősen, pl.: olajjal szennyezett rongyokat nem szabad belehelyezni a konténerbe, mert veszélyes hulladéknak minősül. Bővebb információ: ruhagyujtes.hu oldalon.

A konténerek oldalán található telefonszámon, illetve a ruhagyujtes.hu weboldalon.

A nem rendeltetésszerű használat és a fosztogatás okozza az ilyen jellegű problémákat. Az összes konténeren található egy SOS telefonszám, amit különleges esetekben bárki felhívhat. Egy ilyen hívás után a cég munkatársai, legkésőbb 24 órán belül a helyszínre érkeznek és elhárítják a felmerült problémát.

A MOHU hatáskörébe tartozik. Azok az intézmények, önkormányzatok és áruházláncok, akik konténert szeretnének kihelyeztetni a területükre, a MOHU-t legyenek kedvesek megkeresni.

Nagy többsége tiszta és körülbelül 55%-a újrahasználható.

A magyarok ruhagyűjtési arányok az európai átlaghoz képest jobbak, a telítettségi számok alapján.

Fokozatosan javul, de még mindig elmarad a nyugat-európai átlaghoz képest.

Nagyon népszerű. Magyarországon az emberek nagyon szívesen hordanak használt ruhát.

A gyűjtés, előkezelés és a hasznosítási folyamatok után értékesítünk Magyarországon is.

Az EPR rendszer rendezi ezt a kérdést. Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően 2023 júliusától Magyarországon is egyes termékek körforgásos hulladékkezelésének költségeiért a gyártók, termelők lesznek felelősek. Ezt hívjuk kiterjesztett gyártói felelősségnek (EPR, azaz extended producers responsibility). 

Az EPR alapvetése, hogy a termékek életciklusa végén szükséges hulladékkezelés – tehát a gyűjtés, a kezelés, az újrahasznosítás és az ártalmatlanítás – mind a gyártók, vagy első belföldi forgalomba hozók felelőssége és fizetési kötelezettségük kell, hogy legyen.  Alapelv szinten a gyártó felelős a hulladék kezelésének megszervezéséért és finanszírozásáért, melyből az első tevékenységet kollektív módon más is teljesítheti helyette. Ennek megfelelően Magyarországon a MOHU szervezi meg az EPR alá tartozó gyártói kötelezettségeket a gyártók finanszírozásából.

  1. július 1-jétől.

Rólunk

Mi gondoskodunk a textíliák jövőjéről!
Új életet adunk a használt ruháknak!

Kapcsolat

Copyright © 2023. Minden jog fenntartva ruhagyujtes.hu