TexTrade a Perwoll Fenntartható Divat Napján

TexTrade a Perwoll Fenntartható Divat Napján – A ruhagyűjtő konténerekre hívta fel a figyelmet Hunyadi Bence

A környezettudatosabb divatiparra, a fenntarthatóság fontosságára és a fast fashion veszélyeire hívta fel a figyelmet az idei Perwoll Fenntartható Divat Napja, ahol többek között Hunyadi Bence, a Textrade Kft. operatív igazgatója beszélt a használtruha- gyűjtés fontosságáról.

A Magyar Nemzeti Múzeum áprilisban adott otthont a divatbemutatókkal és kerekasztal- beszélgetésekkel gazdagított Perwoll Fenntartható Divat Napjának. A fast fashion negatív környezeti hatásait enyhítő fenntarthatóság a divatiparban egyre nagyobb hangsúlyt kap, de ehhez a nyilvánosság edukálása nélkülözhetetlen.

Turizás a fenntarthatóságért

A divatbemutatókkal tűzdelt napon beszélgetésekre is várták a közönséget. Az egyik, Csalár Bence moderálásával vezetett kerekasztal-beszélgetésen például a ruhajavítás öröméről, a fenntartható kiegészítők szerepéről hallhatott a közönség. Kertész Violetta szerint a használtruha- vásárlás nemcsak a kedvezőbb ár, hanem a fenntarthatóság fontossága miatt is egyre népszerűbb itthon, mi több, mára kifejezetten divat lett turkálóba járni, ahol válogatott, minőségi ruhadarabok, sokszor világmárkák foghatóak ki. A LoveChild Vintage Budapest megálmodója szerint napjainkban a nagyobb márkák egyre inkább törekednek a minőségre, időtállóságra, így juthatnak el termékeik a vintage piacra.
Vörös Roland, az ugyancsak vingate ruhákra szakosodott Szputnyik Shop tulajdonosa elmondta, sok fiatal közeledik a használt ruhák felé; ma már egyáltalán nem ciki second hand termékeket viselni. A hazai használtruha piac felveszi a versenyt a nyugati országok piacaival.
Kiss Tibi ruhatervező régen elfeledett stílusú ruhákba lehet új életet, és hoz létre egy egészen új dizájnt.

Az újrahasznosításban hisz a Textrade

Hunyadi Bence beszélt az országosan elhelyezett ruhagyűjtő konténerekről, a MOHU partnereként működő Textrade Kft. küldetéséről, jelentőségéről. A textilújrahasznosító Textrade Kft. operatív igazgatója elmondta, a két cég közös célja, hogy a jelenlegi 1500 ruhagyűjtő konténerhez képest 2027-ig 6 ezer konténer álljon a lakosság rendelkezésére.
A Textrade Kft. évente 35 ezer tonna textilhulladékot dolgoz fel és ebből állít elő különböző textilalapanyagokat, még a gyártóüzemek számára fontos géprongyot is, de az újrahasználható ruhák forgalmazásával is foglalkozik.
Hunyadi Bence abban bízik, hogy a következő 5-10 évben az újrahasznosítható alapanyagok előállítása méginkább előtérbe kerül az Európai Unió országaiban, ehhez pedig a korszerű technológiai háttér is megvalósulhat. Így a ruhák élettartama jelentősen megnő. Jövőbeli terv, hogy minden forgalomba kerülő ruha címkéje tartalmazza az újrahasznosításhoz szükséges információkat.

Tanácsok a lakosságnak

Kertész Violetta szerint a fast fashion darabok nagyon rövid élettartamúak, csak néhány mosást bírnak ki, ezért kell a minőségi darabok beszerzésére törekedni, és csak akkor vegyünk meg valamit, ha biztosan tudjuk, szükségünk van az új ruhára. Akár több évtizedes is lehet egy textília életútja, ha más ruhadarabok kiegészítőjeként hasznosítjuk újra, fogalmazott Vörös Roland.
Kiss Tibi szerint azzal is meghosszabítható a ruha élettartama, ha továbbgondolva a személyes történetünket is beletesszük, és később másoknak is esélyt adunk ugyanerre, hozzátéve, szerinte az alapanyagszintű újrahasznosítás felé kell haladnia a textiliparnak. Ne támogassunk poliésztert felhasználó ruhagyártót- kérte a hallgatóságot.

Keresd a ruhagyűjtő konténereket!

E gondolathoz csatlakozott Hunyadi Bence: a kevertszálú anyagok újrahaszosítása nagy kihívás elé állítja a szakmát, ugyanis egyre kevesebb természetes alapanyagból készült ruha kerül a boltokba, ezzel szemben a műszálas darabok száma az elmúlt években megugrott.
A jövőben a lakosság tudatosságára egyre nagyobb szükség lesz: az a lényeg, mondta, hogy a vásárló tudja, hol helyezheti el a megunt ruhát. Ne a kommunális hulladékba dobja, hanem az erre a célra kialakított és országos hálózattal rendelkező ruhagyűjtő konténerekbe. A www.ruhagyujtes.hu oldalon található térkép segít tájékozódni a ruhagyűjtőpontokról.

Magyar tervezők mutatkoztak be

Egy nap alatt összesen hat divatbemutatón mutathatták meg alkotásaikat a hazai designerek, például Cakó Kinga (CAKO), Kiss Tibi (Amore), Bódis Boglárka (Elysian), Kerényi Virág és Majoros Zita (PRINTA). A vintage darabokból összeállított show-n a Szputnyik, a Lovechild, a TypoVintage és a ReClaim ruhaboltok képviseltették magukat. A rendezvényről nem hiányozhattak a magyar tervezők fenntartható megoldásként bemutatott munkái sem, így például Vágó Réka, Reményi Éva, Vengru, Tipton, Kerényi Virág x Batz termékei. A Mitter Sisters accessories kollekciójából rendezett pop-up kiállításon főleg ékszereket, táskákat, szemüvegeket csodálhattak meg az érdeklődők.