Mit csináljunk a megunt ruhákkal?

Tegye fel a kezét, akinek ismerős a következő jelenet!

A nő panaszkodik, miszerint nincs egy rongya, amit felvegyen. Mire a férfi kinyitja gardróbszekrényt és ráborul egy zsáknyi női ruha. Hiába, a látszat csal: ruhából sosem elég! Egy új szoknya felvidít, a különleges blúzt pedig egyszerűen bűn otthagyni a boltban. 

Ám idővel a legnagyobb szekrény is megtelik, az újak számára nem marad hely. Egy nő fejében ilyenkor egyetlen cél lebeg: megszabadulni a a felesleges holmitól. A kollekcióban végzett szelektálás elkerülhetetlen.

Mit NE csináljunk a felesleges ruhákkal?

Gyors, de átgondolatlan lépés a háztartási szerves hulladék – magyarán az otthoni kuka tartalma –  közé dobni. A krumpli- és tojáshéj közé kevert blézernek esélye sincs új életet kezdeni, garantáltan hulladékként végzi. Pedig több más lehetőség is van!

ÍME NÉHÁNY HASZNOS TIPP!

  1. Előzzük meg a bajt: a gyenge minőségű helyett olyan tartós ruhákat vásároljunk, amelyeket várhatóan évekig hordhatunk, akár több szezonban is.
  2. Vigyázzunk az alakunkra, így méretproblémára hivatkozva szükségtelen a vásárlás.
  3. Tanuljunk meg varrni, vagy egy ügyes varrónő segítségével alakítsuk át a kedvenc darabokat, így azokat még évekig hordhatjuk. 
  4. A megunt ruhákat ajándékozzuk el: a barátnők, családtagok, munkatársak örömmel válogatnak majd a gyűjteményből.
  5. Jótékonykodjunk azzal, hogy a környezetünkben élő rászorulókat segítjük a ruhákkal

Persze a „Portörlőnek még jó lesz!” jelmondat jegyében még tárolgathatjuk a ruhákat a szekrényben, de mindegyikre biztosan nem lesz szükség.

És íme a legtutibb tipp: TEGYÜK A TEXTÍLIÁKAT RUHAGYŰJTŐ KONTÉNERBE!

Okos és környezettudatos megoldás, ha a bezsákolt vagy ömlesztett ruhákat a lakóhelyünkhöz legközelebbi ruhagyűjtő konténerekbe helyezzük vagy leadjuk egy hulladékgyűjtő udvarban. Ez az egyszerű lépés pénzbe nem kerül, viszont a Föld és lakói számára óriási segítség.

Az összegyűjtött ruha újrahasznosítva nem szennyezi a környezetet:

  1. Bel-és külföldi értékesítés során találhat gazdára
  2. Textilipari alapanyag, géprongy, illetve textilapríték formájában hasznosulhat 
  3. És van, ami energetikai hasznosítás útján töltheti be új küldetését. 

Tehát nincs más dolgunk, mint a konténer kereső térkép segítségével megtalálni a hozzánk legközelebb lévő lerakót.

A Textrade Kft. több mint 30 éves tapasztalatának köszönhetően az összegyűjtött textíliák csupán 1 százaléka képez tényleges hulladékot, ami nyugat-európai viszonylatban is óriási teljesítmény.
Segítsük a munkájukat jelenünkért, jövőnkért, élhetőbb környezetünkért!