Adj még egy esélyt a ruhádnak, adj esélyt a Földnek!

Mielőtt megint új ruhára költenél, tudd, hogy a textilgyártás a világ szén-dioxid-kibocsátásának 10%-áért felelős, és a világon ez a második legszennyezőbb szektor. A probléma megoldása óriási csapatjátékot követel az emberiségtől, te se maradj ki belőle!

Hogy erről meggyőzzünk, íme néhány további elrettentő adat:

  • Európa évente körülbelül 6 millió tonna textilhulladékot dob ki, ennek csupán 25 százalékát érinti az újrafeldolgozás
  • Az utolsó 15 évben a ruhaipari cikkek termelése nagyjából megduplázódott. A teljes textilszál gyártás világszerte eléri az évenkénti 100 millió tonnát, és évente 3-4%-kal növekszik (ez maradjon így)
  • 2015-ben az EU-ban több mint hatmillió tonnányi ruházati cikk fogyott, így a ruházati iparág ökológiai lábnyoma abban az évben elérte a 195 millió tonna CO2 kibocsájtást, míg a vízlábnyom 46.400 millió m3 mennyiséget.
  • A ruházati cikkek használata – egy ruhát átlagosan hányszor hordunk, mielőtt megszabadulunk tőle – 36%-kal csökkent 15 évvel ezelőtthöz képest.
  • Az emberiséget évente 460 milliárd USD értékű veszteséget éri azzal, hogy még viselhető ruhadarabokat dob ki. Becslések szerint olykor még a hét-tíz alkalommal viselt öltözék is a szemétbe kerül.

Reméljük, hogy ennyi negatív információ hallatán téged is sikerült a tudatos vásárlás és a fenntartható fejlődés irányába terelni!

SEGÍTS A TEXTRADE KFT.-NEK! CSAK EGYÜTT SIKERÜLHET!

Az Textrade Kft. azért dolgozik, hogy ezek az adatok változzanak, és a CO2 kibocsátás csökkenjen Magyarországon. De ehhez a lakosság együttműködése is szükséges. Reményre adhat okot, hogy a hazánkban élők nagy figyelmet fordítanak a szelektív hulladékgyűjtési szabályok betartására, így a ruhagyűjtési is fegyelmezett az európai átlaghoz képest.

Keresd a konténert és a hulladékgyűjtő udvarokat!

A hulladék gyűjtéssel, előkezeléssel és hasznosítással foglalkozó Textrade Kft. összegyűjti a textíliát és gondoskodik a megfelelő feldolgozásról, így az visszakerül a termékkörforgásba.

Konténer kereső térkép segítségével te is könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb lévő ruhagyűjtő konténert, illetve hulladékgyűjtő udvart, ahol ugyancsak beveszik a használt ruhákat.

Annyi a dolgod, hogy a bezsákolt vagy ömlesztett ruhákat egyetlen mozdulattal a konténerbe dobod – de még a lakástextíliát, gyerekjátékokat, például plüsst, és még cipőt is!

Figyelem! Hibás, sérült textília is jöhet, kivéve az erősen szennyezett, például olajos textília, mert az veszélyes hulladéknak minősül.

Mi lesz a bedobott textíliák sorsa?

Az Európai Unióban a hulladéklerakókba vagy égetőkbe kerülő textilek mennyisége évi 9,35 millió tonna. A Textrade Kft. Magyarországon havonta 3000 tonna, és évente több mint 35.000 tonna ruhát dolgoz fel.

Az általa begyűjtött textília 99 százalékban új életet kezdhet:

  • 55% újrahasználatra alkalmas használt ruha
  • 14% ipari géptörlőrongy
  • 10% újrahasznosított textilipari alapanyag
  • 20% energetikai hasznosítás
  • és csupán 1% végzi hulladék formájában.

A gyűjtés, előkezelés és a hasznosítási folyamatok után a ruhák újrahasználatra kerülnek. Az erre nem alkalmas textíliák az újrahasznosításban kezdenek új életet: ipari géptörlőrongy, textilipari alapanyag, energetikai hasznosításra alkalmas apríték készül belőlük.

Szóval, ha mindezt végigolvasva máris a felesleges ruháidat kezded el válogatni, veregesd meg a válladat, büszke lehetsz magadra! És akkor is, ha a legközelebbi vásárlásra buzdító kuponnapok előtt kétszer is meggondolod, megéri-e a ruhavadászat.